Köket & maten

English version

Sedan 2003 har Montessoriförskolan Tellus ett eget kök med en anställd kock som lagar all mat till barn och personal. All mat lagas från grunden för att kvalitén på maten skall vara den bästa. Vi har fokus på husmanskost och blandar in influenser från hela världen i vår mat. För oss är det viktigt att maten är god och näringsrik såväl som vacker att se på. Vi använder bara svenskt kött och i stor utsträckning ekologiska grönsaker. En dag i veckan har vi en Grön dag, då vi tänker på vår miljö.

Vår kock bakar allt bröd själv och är mån om att servera ordentliga mellanmål utan onödigt socker. Specialkost lagas till de barn som har behov av detta. Den mat som barn med allergier får skall i största möjliga mån likna den vanliga maten för övriga barn. Fisk och soppa serveras varje vecka, till soppan finns det alltid nybakat bröd.

När ett barn fyller år får födelsedagsbarnet önska sig vilken maträtt som skall ätas till lunch. Traditionell jul-, påsk- och midsommarlunch serveras årligen, båda barngrupperna äter då tillsammans vid långbord, som barnen får vara med att duka fina.